OCTUBRE 2018 A GIRONA. FORMACIÓ EN ACOMPANYAMENT ESPIRITUAL A PERSONES AMB PATIMENT.

Curs pràctic per aprendre i integrar les eines de l’acompanyament espiritual.

Octubre, dissabte 27, en horari de 9h a 14h i de 15:30h a 20h i diumenge 28, en horari de 9 a 14h a Girona.

OBJECTIU

L’objectiu de la formació és preparar per acompanyar espiritualment a qualsevol persona amb patiment, en una trobada de profunda intimitat, on el temps no existeix i ens connectem amb la nostra pròpia dimensió espiritual (intra), amb la de l’altre (inter) i amb la transcendència que ens envolta (trans) *

* Definició dels 3 nivells de la SECPAL (Societat Mèdica Espanyola de Cures Pal·liatives).

INTRODUCCIÓ

La dimensió espiritual és una de les 4 dimensions de la persona (física, social, emocional i espiritual). En conseqüència, qualsevol trobada amb una altra persona inclou aquesta dimensió.

L’espiritualitat es pot entendre com una transcendència innata en la persona que ens connecta amb nosaltres, amb els altres, amb la natura i amb alguna cosa que ens sobrepassa. Amb tot el respecte algunes persones a aquesta espiritualitat li afegeixen les seves creences religioses. En aquesta formació es treballarà la dimensió espiritual des de una perspectiva laica, no religiosa, entesa com el substrat comú innat a totes les persones.

La dimensió espiritual té la seva màxima expressió en el moment de la malaltia i la mort, però s’expressa també en qualsevol situació de patiment (pèrdua, dol, crisi de sentit, separació de parella, conflicte familiar …). De fet, en situacions de dificultat comunicativa (demències, agonia, paràlisi, ictus, coma, ELA, etc), l’acompanyament espiritual pot arribar a ser la principal via de comunicació amb l’altre.

En qualsevol cas, al llarg de la nostra vida trobarem molts moments en els que acompanyar espiritualment els qui ens envolten, ja siguin familiars, amics, companys, clients, o persones destinatàries del nostre voluntariat.

Necessitem eines específiques i rigoroses per saber com abordar el patiment des de la dimensió espiritual, i conviure i integrar sense por aquesta dimensió en la nostra vida diària.

DESTINATARIS

Persones que vulguin profundament poder acompanyar a altres persones amb patiment. No és imprescindible tenir experiència ni formació prèvia ja que es treballarà amb un nou model d’acompanyament emocional i espiritual. Un cop som a la dimensió espiritual, la trobada amb l’altre se situa més enllà dels nostres rols socials i professionals. És una trobada de ser a ser.

Per tant sou benvinguts a aquesta formació: voluntaris, terapeutes, professionals sanitaris i assistencials, familiars i amics de persones amb patiment.

METODOLOGIA

Amb tot la estima he dissenyat aquesta formació per facilitar-vos la integració de les eines d’atenció emocional i espiritual laica. L’objectiu no és només que les pugueu conèixer, sinó que sobretot en acabar la formació formin part de vosaltres per tal que siguin moltes les persones que puguin sentir-se profundament acompanyades en la vostra presència.

Per això, en les sessions primer compartirem el marc teòric de les eines, i tot seguit mitjançant casos pràctics reals tindrem l’oportunitat de practicar-les individualment i en grup.

A cada sessió entrarem de forma individual i grupal en la nostra dimensió espiritual en un espai d’harmonia, serenitat i alegria. Entrar en aquest espai a cada sessió ens permetrà familiaritzar-nos amb ell, aprofundir-lo, permetre que s’assenti en nosaltres i conèixer com el podem propiciar en el moment de la trobada amb l’altra persona. Des d’aquí podrem acompanyar espiritualment.

 

DISSABTE 27 D’OCTUBRE DE 9 A 14h I DE 15:30 A 20h I DIUMENGE 28 DE 9 A 14h

Els temes que tractarem:

Contacte amb la transcendència. Sostenir la transcendència i la seva vibració. Arrelament.

Conèixer i regular el propi límit de tolerància al patiment i els seus indicadors. Acompanyar en els meus dies «difícils». La fatiga de compassió. No perdre’m. Sostenir el meu patiment.

El perdó i la tendresa cap a un mateix. L’obertura a la transcendència i l’amor. La reconciliació.

Personalitat i ser.Com es vinculen en l’acompanyament i possibles conflictes entre tots dos.

Les ferides de l’ànima (o de l’ésser) i com ens relacionem amb elles. Les cuirasses i la seva dissolució. La ressonància i el sanador ferit (H.Nouwen)

Eines d’acompanyament espiritual:

Obertura interna i ancoratge. Bracketing. Tipus de silencis i contactes. La veu. Paraules d’amor. El permís. Emocionar-me i vulnerabilitat. Reconèixer l’ésser de l’altre i conversar amb ell. Acompanyament energètic i vibratori. Humor i complicitat. Respiració. Impotència i humilitat. Ritme de l’acompanyament. Missatges no verbals.

Acompanyament espiritual de les emocions:

Acompanyar espiritualment el dol i la pèrdua cap a la transcendència. El recorregut de l’ésser. La persona i els seus filtres. Model de l’Escala d’H. Bouwen. Tipus de preguntes i fortaleses. Preguntes difícils. Victimisme, evitació i negació. Patiment invisible. Corba de l’esperança.

Acompanyar espiritualment en la fase terminal:

La mort i l’expansió. Personalitat i ser en la malaltia, pre-agonia i agonia. Fases d’adaptació de la personalitat. Principals preocupacions del malalt terminal. Paraules d’amor i de comiat. Corba de la transcendència. La por final i la por del propi acompanyant. Diàleg amb l’ànima de la persona en aquesta última etapa.

LLOC

ESTUDI ITZÀ. Barri de Vista Alegre, Carrer de l’Olivera nº 11, de Girona

PREU DE LA FORMACIÓ

220 €

Places limitades per facilitar la proximitat del treball individual i en grup.

FORMADORA:

Sara Pons

Responsable del Servei d’Atenció Espiritual (laica) de l’Hospital de Mollet i Centre Sociosanitari de Mollet.

Docent i formadora en acompanyament emocional i espiritual en Universitats, Hospitals, Associacions i Fundacions.

Consulta privada al centre de Barcelona amb sessions d’acompanyament individual presencial o bé online.

Formació rebuda entre altres: Màster d’Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malalties Avançades, UAB i Hospital de Sant Pau. Module en MSc Palliative Care: Advanced Psychosocial and Spiritual Care. King’sCollege London University.

Per conèixer-me millor: https://sarapons.com/sobre-mi

PER INSCRIURE’T

Reserva la teva plaça enviant un e-mail a: contacto@sarapons.com

MÉS INFORMACIÓ

Amb tota llibertat, contacta amb mi per preguntar el que necessitis:

Sara Pons

Tel. 619786919

contacto@sarapons.com

www.sarapons.com

*fotografía de portada de Alexey Klementiev